Pekař
Úkolem pekaře je výroba všech druhů pekařských výrobků. Pracovními činnostmi jsou - ošetřování a zpracování základních surovin (mouky, tuků, cukru a vody), pomocných činidel a přísad - výroba různých těst a směsí v závislosti na připravovaných výrobcích - tvarování těsta a pečení výrobků, výroba těstovin - výroba chleba, běžného pečiva a jiných pekařských výrobků - výroba a aplikace náplní a ozdob a dokončování finálních výrobků - čištění, údržba a jednoduché opravy pekárenských strojů a zařízení - skladování, popř. prodej výrobků.
Povolání je vykonáváno v provozech pekařských velkovýroben továrního typu i menších pekárenských zařízeních s nepříznivými projevy pracovního prostředí jako jsou práce ve směnách, vysoké teploty, prašnost, mastnota.
Nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou především stroje a zařízení pekařského provozu včetně velkokapacitních jako různé pece, mísící, hnětací a tvarovací stroje, automatizované pekařské linky, kynárny, dopravníky, formy, váhy a šikovné ruce.
Předpokladem pro výkon povolání je absolvování tříletého učebního oboru Pekař, zručnost, čistotnost, dobré čichové a chuťové rozlišovací schopnosti, nebýt bacilonosičem.
Po povolání je na trhu práce poptávka a to jak po kvalifikovaných pekařích, tak po pomocných silách d
o pekáren.